Wachtwoord beleid

Eens in de zoveel tijd verloopt je wachtwoord van MOO Startportaal en moet je deze aanpassen, maar aan welke voorwaarden moet dit wachtwoord voldoen? Dit hangt af van de manier waarop het wachtwoord ingesteld is.

• Zwak: Het wachtwoord bestaat uit ten minste acht karakters. Je mag cijfers en leestekens gebruiken. Er is geen vervaltermijn.
  • Middel: Het wachtwoord bestaat uit tenminste acht karakters. Je mag cijfers en leestekens gebruiken. Er is een vervaltermijn van 180 dagen.

Let op: bij deze optie is het niet mogelijk het wachtwoord zelf te resetten. Neem contact op met de ICT-coördinator.

• Sterk: Het wachtwoord bestaat uit tenminste acht karakters en dient te bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters zoals !, $, #. Er is een vervaltermijn van 90 dagen.
  • MOO Startportaal onthoudt de laatste vier wachtwoorden die je gebruikt hebt. Deze kun je niet opnieuw gebruiken.
  • Het MOO account wordt na tien keer foutief inloggen tijdelijk geblokkeerd voor tien minuten.

Tips voor het bedenken van een nieuw wachtwoord

1. Bedenk een afkorting die je makkelijk onthoudt.
  2. Gebruik een mix van hoofdletters, kleine letters, tekens en getallen.
  3. Voer geen reeksen in (bijv. 1234, abcd, qwerty, etc.).
  4. Hoe langer het wachtwoord is, hoe veiliger. Het gebruik van een zin is daarom heel veilig.